Ara

Yapaydil.net 1 Yaşında

1 Yaşında olmanın heyecanı içerisindeyiz.

Bugün 27 Nisan 2022 ve Yapaydil.netYapay Dil Geliştirme ve Tanıtma Topluluğumuzun 1. yılı. Topluluğumuz 1 yaşında.

Topluluğumuzun resmi web sitesi Yapaydil.net birinci yılını doldurdu. Fakat bu ülkemizdeki yapay dilciliğin elbette ki ilki değil. Çok eskilere dayanan ve ciddi örgütleşme çalışmalarının yaşandığı 1970’lı yıllarda ilk atılımı Esperantist’lerin öncülüğünde gördük. Akabinde ise ilk temellerini Nomuli yapay dilinin yapımcısı Mustafa Kaptan attı. Facebook üzerinden kurulan grup ile ilk topluluğun temelleri de atılmıştı.

Yıllar sonra Al Bakiyye yapay dilini geliştirmekle başlayan yapay dilcilik serüvenim ülkemizde yok denecek kadar az olan bu topluluğu büyütmek ve uluslar arası statüye taşımak istedim. Bu kapsamda çalışmalara başladım.

Yapaydil.Net ve Topluluğumuzun Kuruluş Serüveni

Yapay dil geliştiren ülkemizdeki kişileri bir araya toplamak, aynı zamanda tüm yapay dilleri tanıtmak ve onlar için özel materyaller üretmek için bir web site kurmaya karar verdim. Topluluğun ilk ve tek grubu olan Facebook grubumuzdan fikrimi paylaşıp, destek olup olamayacaklarını grup üyelerine sordum. İlk etapta birçok kişi destek olabileceğini belirtse de aktif olarak Nomuli ve Salsay yapay dilleri geliştiricisi Mustafa K., Ansteo yapay dili geliştiricisi Tugay A., Tarkça yapay dili geliştiricisi Mustafa G., ve Lalineo yapay dil geliştiricisi Bilgihan K., gerekli desteği vermişti. Zaman içerisinde Discord ağımızı açmamızla düzenleme desteğini Mustafa G ve Mustafa K. yaptı.

Günler birbirini kovalarken topluluğumuza yeni üyeler katıldı. 2000 üzeri üye sayısına ulaştı. Sosyal medya sayfalarımızı beğenen ve takip edenler her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu süreçte en aktif ve ileri düzeyde desteği ise yine bana Mustafa Kaptan verdi, vermeye de devam ediyor.

Dünya Conlang Topluluğu İle İşbirliği

Ülkemizde ve dünyada var olan tüm yapay dilleri araştırıp, materyallerini derleme çalışmasına başladık. Yüzlerce yapay dili bir araya getirip, onlar hakkında edinebildiğimiz bilgileri yapaydil.net’te paylaştık. Dünya Conlang topluluğuna ait Database.Conlang.Org sitesinde o dönem 800 civarı yapay dil kayıtlıydı. Biz ise 1200 üzeri dili derlemeyi başarmıştık. Popülerliğimiz ve işbirliğimiz de bu çalışma sonrası kendini gösterecekti.

Database Conlang
Database Conlang

Bu süreçte sözlük ve çeviri çalışmalarına başladık. Ulu sözlük projemiz kapsamında 11 dilde 10.000 civarı sözcüğü tercüme ettik. Al Bakiyye, Nomuli, Esperanto, Klingon, Volapük gibi dillerde tercümeler yaptık.

Topluluğumuzun çalışmaları bazılarının dikkatini çekmiş, çeşitli Discord kanallarında ve sosyal medya hesaplarında paylaşılmaya başlandı. Derken, tarafıma özel mesajlarla destek talepleri geldi. Yoğunluğum nedeniyle birkaç ay ertelemek zorunda kalsam da sonunda ciddi bir destek talebi gelmişti. Artık işbirliğimizin ilk temellerini atıyorduk.

Sıfırdan Conlang database sitesinin tasarımını yaptım. Yapay diller listesini ve yazılımını yeniden güncelledim. Buna ek olarak Mustafa Kaptan ile birlikte oluşturduğumuz yapay diller listesini İngilizceye tercüme edip, Database sitesine işledim. Netice olarak 1400’den fazla yapay dili Database Conlang sitesinde kayıt altına aldık. Yapaydil.net sitemizde ise bu kayıt değeri 1362 adetti.

1 Yaşında iken Yaptıklarımız

Çalışmalarımız devam etti. Kütüphane, Wiki, Sözlük derken Ayrıca Baleybelen sözlüğünün ulaşabildiğimiz sözcüklerini derleyip, tercüme ettik. Al Bakiyye ve Nomuli külliyatlarını basılı olarak literatüre kazandırdık.

Birden fazla alanda yaptığımız çalışmaları şöyle bir listeleyecek olursak;

  • Topluluğa ait Ulu Sözlük Çalışması: 10.000 üzeri sözcüğü 11 dile tercüme ettik. Yazılımını geliştirip, online kullanıma açtık.
  • 1400 üzeri dünya yapay dillerini derleyip, materyallerini bir araya getirdik ve çevrimiçi kullanıma açtık.
  • Facebook, Twitter, Discord gibi alanlarda varlığımızı iyileştirip, yeniden bir yapay dilciliğe hareket kazandırdık.
  • Nomuli.com sitesinin yayın hayatına girişine öncülük ettik.
  • Databae.Conlang platformunu yeniledik, tüm yapay diller yazılımını topluluğa kazandırdık.
  • Dünya Conlang (Yapay dil) topluluğu ile işbirliğimizi başlattık.
  • Yapay dil wiki ve ayrıca Kütüphane çalışmasını başlattık.
  • Yapay dil forumunu aktif ettik.
  • Göktürkçe ve Osmanlıca dahil birçok yapay dilde sanal klavye geliştirdik.
  • 55 adet özgün ve özel makale kaleme aldık.
  • VIP Transfer hizmeti sunan ajanslara talepleri dahilinde çeviri desteği sunduk. Bu kapsamda Nomuli ve Al Bakiyye dillerinde tercümeler yaptık.
  • Yapay diller belgeseli yaptık.

1 yaşında olduğumuz bu süreçte daha benzer birçok çalışmaya imza attık.

Gelecek Hedeflerimiz

Geleceğe yönelik birtakım plan ve hedefler kendimize belirledik. “Hedef ve Planlı Projeler” sayfamızdan inceleyebilirsiniz. Bu yıl yapmayı planladıklarımızı da ayrıca listeleyelim.

  • Yapay dillere özel yapaydil.net odağında mobil uygulama.
  • İstanbul Yapay Dilciler Buluşması: Bir ilki başlatmak istiyoruz. İstanbul’da tanışma ve buluşma etkinliği planlıyoruz. İstanbul’da öncesinde belirleyeceğimiz tarihte buluşma ve görüşme etkinliğine imza atmak için heyecanlanıyoruz.

Bu yıl yapmamızı istediğiniz farklı proje ve etkinlikler varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Sonuç: Yapaydil.Net 1 Yaşında

Evet, 1 yaşında olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bu ana kadar yaptığımız çalışmalarda bize destek olan tüm kullanıcı ve yapay dilci arkadaşlarımıza ve gerek altyapı, hosting – alan adı ve yazılım olarak desteklerini esirgemeyen “Hemen Tasarım, TurTc” ve ayrıca “Rastgelelik” oluşum ve yazılım platformlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Yapaydil.net 1 Yaşında
Yapaydil.net 1 Yaşında

Nice yıllara, nice yeni yaşları birlikte geçirmek dileğiyle…

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar