Ara

Türkiye’de Esperanto neden yayılamadı?

yapay dillerin hepsinin muzdarip olduğu mefhumdur. cevaplarını defaatle verdik bunun. kaldı ki esperanto aktif konuşan grupları olan bir yapay dildir. her ulustan kişiyle tanışabilirsiniz hatta belli mi olur ithalat ihracat yapmanıza vesile bile olur. çünkü kolaydır ve başka dil öğrenme yönündeki bir sıçrama tahtasıdır.

Türkiye’de neden gelişmedi? hareketin Türkiye’deki eksiklikleri neler?

Türkiye’de esperanto yok değildi hep oldu lakin az miktarda kaldı hep. Hani diyoruz ya refah toplumu diye meselemiz o. Eskiden ülkemizde halk hem fakirdi hem kırsalda yaşıyordu hem bilgiye ulaşamıyordu, birçok köyde okuma yazma bilmeyenler, ilkokulu bile bitirememişler gırla gidiyordu eğitim zorunlu olmasına rağmen. Hatta bırak eğitimi televizyon yok, elektrik yoktu, telefon etmek için bile 2 saat santral beklerdiniz 1980’lerden önce. Böyle bir ortamda ne bilecek millet esperanto dili nedir? ne değildir? diye. Bu sebeple eski yıllarda dernek girişimi bile olmuş olsa da tanıtılma imkanı olmamıştır çünkü belli bir kültürel zenginliği olan zümreye ancak ulaşabilmiştir.

Türkiye’de esperanto hareketi var var olmasına lakin bunlar neredeyse bireysel çaba gibi ve toplumun her kesimine ulaşamıyor, Dışarıdan bakınca şöyle bir manzara var; “yakın çevrelerde birbirini tanıyan bazı kişiler toplanıp kendi aralarında çalıp kendi aralarında oynuyorlar”

böyle mi peki? elbette ki hayır! lakin bu görüntü istemeden veriliyor. Misal toplansalar farklı farklı yerlerde daha çok dikkat çekerler, kendilerini daha fazla tanıtma fırsatı bulurlar. 3 kişi 5 kişi toplanıp konuşsalar çeşitli yerlerde bu dili ve merak edenlere anlatsalar daha çok kişiye ulaşırlar. neticede yaşayan bir yapay dilsin Birleşmiş milletler tanıyor seni. Daha çok kişiye ulaş daha çok kişiye hitap et

son söz

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar