Ara

Yapay Dillerin Faydaları

Dünya üzerinde insanlar yaptıkları girişimlerde mutlaka fayda gözetmişlerdir. Bu fayda maddi yahut manevi biçimde olabilir. Kiminin cebine, kiminin hislerine, kiminin vücuduna fayda getirir, kiminin geleceğine fayda getirir çeşitli fiiller. Peki yapay diller ne fayda verir? Önce bunu konuşalım.

Yapay dil karşıtlarının sığındığı argümandır faydasızlık argümanı lakin bu argüman çürük bir argümandır çünkü dar kapsamlı yaklaşımdır. öncelikle faydadan kasıt direkt paraysa yapay dilcilik dükkanı açıp para kazanılmaz elbette. neticede bu emlak bürosu değil. Peki yapay dil nasıl faydalı olur?

Cevap şudur;

Yapay dil herhangi bir sanatın faydası ne kadarsa o kadar faydalı olur. Örneğin müzik dinlemek ruhu rahatlatır, insanı motive eder, şarkı söyleyerek insan ruhunu tatmin eder illa ki hayran kitlesi kazanıp paraya para demesine gerek yoktur. Şahsi bir faydası olur bu sebeple. Yahut şiir yazarsanız kendinizi ifade etmiş olursunuz illa ki şiiri satmanız gerekmez yine bireysel fayda olur. Bazı insanlar da bireysel faydalarıyla ün kazanırlar kişi kendine faydalı işler yapar ve insanlara örnek olur. Bir ün kazanır. Bu bile faydadır isminden söz edilmesi onun için rahatlama vesilesiyse adını duyurur ve tatmin olur. Negatif veya pozitif yönleriyle insanlara ışık tutmuş olur. Unutulmamalıdır ki negatif yönler bile insanlar için yol göstericidir. Örneğin iyi bir yalancı olmak isteyen kişi ne yapar? Elbette iyi yalan söyleyebilen kişilerin davranışlarını analiz eder. Yani dünyamızda insanlara ışık tutmanın iyisi kötüsü olmuyor her yapay dilci çevresine ışık tutuyor diyebiliriz. Tabi yapay dilcinin tuttuğu ışık iyi bir ışıktır.

Ben yapay dilciyim diyen kişi çevresindeki potansiyel yapay dilcileri de harekete geçirir. Hiç düşündünüz mü şairler neden şair olur? Eğer şiir kavramı olmasaydı şair şair olur muydu? işte bu da bu yüzdendir potansiyel şairimiz şairin şiirini görür şiiri sever ve şair yönü açığa çıkar. Ben yapay dilciyim diyen birisi de çevresinde potansiyel yapay dilcileri açığa çıkartır kimisi uzun soluklu dil yapar kimi kısa soluklu. Ben bile yapay dilcilikle birkaç yapay dilciyi ortaya çıkarttım zamanında. Kısa süreli oldu maceraları ama oldu mu oldu. Hakeza Tolkien’den örnek verelim; bugün yapay dilciler açığa çıkıyorsa çoğunlukla onun sayesinde değil midir? Tolkien, Zamenhof gibi dilciler yaptıklarıyla insanlara örnek oluyorlar bu meseleyi yayıyorlar ölü olsalar bile. Dünyada asırlar sonra da yapay dilcilik bu sebeple devam edecektir. Birileri bunu düşünüp yapacaktır.

Yapay dilcilik sizin dil öğreniminize katkıda bulunur!

Yapay dil deyip geçmeyin ana dilinizin gramerini öğrenmenizde bile yardımcıdır, dil yapmak demek bir dili parçalarıyla incelemek demektir. Kelime türlerini, ek tiplerini, kalıpları incelemek ele almak demektir. okulda öğrendiğiniz özne, tümleç, yüklem, edat, zarf, fiil gibi yapıları ve diğer yapıları incelemek değiştirebilmek demektir. Sürekli fiillerle uğraşırsanız fiil konusunda uzmanlaşırsınız. Şahsımdan örnek vermem lüzum ederse yapay dilcilik sayesinde Türkçe dilbilgisinde 90’dan aşağı not almazdım. Sınav öncesi çalışmayla bile bu nota erişilmez dil yapısıyla haşır neşir olan ana dilini de çok iyi öğrenir, imla kurallarına daha bir hakim olur, dahi anlamındaki de’yi görünce eyvah demeye paydos eder, okuma hızı artar, ana dilindeki kelime dağarcığı artar.

Sadece ana dil değil yabancı dil öğrenmeniz de kolaylaşır. İngilizce sizin için çocuk oyuncağı olur. İngilizce grameri çok basittir. Bir düşünün ingilizce öğrenmekte zorlanıyorsanız neden İngilizcenin mantığını daha iyi öğrenemeyesiniz? Kendi uydurduğunuz kelimelerle ingilizcenin mantığını daha iyi anlayabilmeniz %99 garantidir. Esperanto bugün en basit yapay dil denebilir. Tabi Toki Ponayı saymazsak ki Toki Pona minimalist bir dil Esperanto kadar kuvvetli olamaz. Esperanto öğrenen biri mesela ingilizceyi daha kolay öğrenir. Dil yapan birisiyse her dili daha kolay öğrenir. Hele hele tam teşekküllü bir dil yapan bir birey elbette dil öğrenme sıkıntısı yaşamaz.

Yapay dil dünyaya bakış açınızı değiştirir

Dil demek kültür demek, etimoloji ile tanışacaksınız kelimelerin kökenlerini göreceksiniz neler neler olmuş bunları göreceksiniz. dünyaya başka kültürlerin gözünden bakmayı göreceksiniz, başka insanların kafasındaki dil mantığını göreceksiniz ve göreceksiniz ki kültürel farklılık sadece bir farklılıktır. Yapay dil yapan bir insan bir kere ırkçılığı kaybeder, yapay dilci ayrımcı olmaz. Hitler ve stalin’in yapay dil karşıtı olması bile başlı başına güzel bir örnektir yine de bir yapay dilciden ayrımcı bir insan çıkabiliyorsa o yapay dilcideki analitik düşünme kapasitesinin başka etmenler tarafından baskılanması sebebiyledir genel olarak bir yapay dilci ayrımcı olamaz, ırkçı olamaz doğasına terstir.

Yapay dil kullanım alanları

Filmlerde, romanlarda, şarkılarda kullanılmak üzere olabilir, belli bir zümre ile konuşmak için olabilir, kişisel maksatla olabilir, felsefi amançla olabilir ki hepsi de fayda sağlar. Filmlerde, romanlarda, şarkılarda kullanılanlar dolaylı olarak gelir getirir hatta

Yapay dilin zararı var mıdır?

Su faydalıdır sebebi ise yaşamın kaynağı olmasıdır lakin bir damacana su içerseniz hücreleriniz su toplar ve ölürsünüz, böbrekleriniz de aşırı yüklenmeden iflas eder. Yüzme bilmiyorsanız denize atlayıp denizin dibini boylarsanız boğularak ölürsünüz size hayat veren, onsuz yapamayacağınız su sizi öldürebilir. şimdi hücrelerim su toplayacak, boğulacağum diyerek su içmeyi bırakabilir misiniz?

Başınız ağrıyor diye 1 tane ağrı kesici içersiniz ağrınızı keser lakin bugünkü ağrı için 1 tane içtim bundan sonra hayatım boyunca 30 kere daha kesin olarak başım ağrıyacak deyip 30 tane ağrı kesiciyi yutarsanız hastanede gözünüzü açar mısınız morga mı gidersiniz bilinmez.

Yapay dilcilikte böyledir. dilciyim deyip günde 18 saat yemeden, içmeden, çalışmadan, insanlarla iletişim kurmadan dil yaparsanız elbette bunun zararı olur ve bu tamamen sizin hatanız olur size kim dedi günde 18 saat dille ilgilenin diye? Allah bile günlük ibadet miktarı olarak 1 saati uygun görmüş toplamda. Neden? çünkü insanların ibadetlerden başka ihtiyaçları da var diye.

Yani günde belli bir müddet sanatınızla ilgilenmenizin hiçbir zararı yoktur aksine faydası çoktur en büyük faydası da zararsızlığındadır. Yeter ki dili beyninizle yapın.

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar