Ara

Yapay Diller Resmi Dil Olarak Kabul Edilebilir mi?

Yapay Diller Resmi Dil Olarak Kabul Edilebilir mi Sizce?

İnsanlar bin yıllardan beri iletişim için konuşmuş ve bu konuşmalarda farklı diller ortaya çıkmıştır. Hem sosyal hem de zeki canlı olan insanlar, diler konusunda çok zengin bir altyapı ve çeşitliliğe sahiptir. Bugün dünyada konuşulan 7 binden fazla dil bunun kanıtı gibidir. Yapay diller ise zaman içerisinde geliştirilmiş ve dilin evrilmesi beklenmeden yapılan müdahalelerle geliştirilmiştir.

Yapay diller resmi dil olarak kabul edilebilir mi gibi bir soru sorarsak buna olumlu cevap vermek söz konusu olacaktır. Kaynağı belli olan bu dillere Lingua İngota (12. YY), Bâleybelen (16. YY) ve Esperanto örnek olarak verilebilir. Gramer ve gelişmiş dilbilgisi kurallarına sahip yapay bir dil, okuma, yazma ve konuşma konusunda insanlara kolaylık sağlamıştır.

Yapay Diller Ne İçin Üretilmiştir?

Dünya dillerinin ve toplumlarım çeşitliliği düşünülünce farklı dillerin aslında bir iletişim problemi olduğu açıktır. Tercüman ve benzer tedbirler iletişime kolaylık sağlamaktadır. Eğer tüm dünyanın mutabık kaldığı bir dil geliştirilirse, bu dilin kullanımı dünya milletleri için bir avantaj sağlayabilir. Yapay diller ne için üretilmiştir dersek;

  • İletişim kolaylığı
  • Uluslararası ilişki kolaylığı
  • Ticaret ve iş yapma becerisi
  • Turizmin gelişimi
  • Eğitimde standardı yakalama

Gibi çok önemli konular karşımıza gelir. Dünya genelinde ikinci dil olarak görülen İngilizce bütün ülkelerde iletişim için yeterli değildir. Ülkelerin ve milletin onay verdiği bir dil, yapay da olsa iletişim için daha iyi bir fırsat ortaya koyacaktır. Urban Trad grubu yapay dil kullanıp Sanomi şarkısı ile 2003 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nda ikincilik elde etmiştir. Bu durum yapay diller konusunda mücadele veren insanlara ilham olmuştur.

Yabancı Diller Listesi

Dünya üzerinde binlerce farklı dil olduğundan bahsettik. Yapay diller konusunda da çeşitliliği destekleyecek çalışmalar vardır. Burada en çok bilinen ve üzerinde inceleme yapılan yabancı diller listesi;

Şeklinde sonuç verirken yapılan çalışmalarla bu liste sürekli uzamaya devam etmektedir. Kabul görecek dillerin eğitim sistemine dâhil edilmesi bu dillerin daha kolay kullanılmasına yardımcı olacaktır.

Mehmet Aykurt

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar