Yapay dilcilikte konuşan sayısına odaklanan insanlar bir şeyi göz ardı etmektedir peki nedir bu? o da dilin varlığını bilen sayısıdır. Yapay diliniz vardır ve konuşan sayınızı bilirsiniz hiçtir yahut 2’dir, 5’tir vesaire. Peki sizin dilinizin varlığını kaç kişi biliyor? varlığı bilmek önemlidir bir mefhumun varlığını bildirmek için firmalar dev bütçelerle reklam hazırlıyorlar. neticede bir ürünün hiç reklamı yapılmazsa o üründen kimsenin haberi olmaz. ürün ne kadar güzel olsa da en kalitesiz ürün bile daha fazla satış yapar çünkü reklam yok, bir şekilde tanımamış kimse ürünü doğal olarak faydalanan kişi sayısı da yerlerde sürünür. Arz yoksa talep yoktur. Arz edeceksin ki talep göresin. Yani “ben yapay dilciyim dilim x” demek bir reklamdır ve dilinizin varlığını bilen insan sayısını arttırır. Bu da yapay dilciliğe bir katkı sağlar. Hem size hem de bu alanın yayılmasına katkı sağlamış olursunuz.
Neticede sizin anlattığınız bir kişi ilginç bulup başka bir tanıdığına o da başka bir tanıdığına anlatsa mesele yayılır da yayılır. Somut örnek mi istiyorsunuz? nomuli.
2010 yılından beri propagandasında sadece şahsım etkili değildir birçok kişi etkili olmuştur. okulda anlatıldığı günün akşamında başka sınıflardan öğrenciler bu dilin varlığından haberdar olmuştur.
hakeza sosyal medyada yayılımı da insanlar arasında bilinirliğini arttırmıştır. sosyal medyadan tanıdığım birisine gerçek hayatta birisi konuşurken benim sosyal medyada profilimi görünce “bu yapay dilci” dediğini duymuş birisiyim. Türkiyenin her köşesinden benim bizzat anlatmadığım halde nomulinin ne olduğunu görenler çıktı. birçoğunu da şahsen tanımıyorum çünkü binlerce kişi var. kimi belki o gün nomuliye şahit oldu ve unuttu ama bu bile yapay dilciliğe genel manada etki etmiştir.
Bazı arkadaşlarım mesela üniversitede arkadaşlarına, üniversite hocalarına bahsetti bu dilden, bir üniversite hocasının seminerinde yapay dillerden bahsederken nomuliden bahsettiği bilgisine de ulaştım lakin o bahsetmenin olduğu materyalle ilgili bir fotoğraf ve video görüntüsüne ulaşamadım lakin kaynak sağlam.
Sadece nomuliyi görenler mi? nomuli karşıtları sayesinde de bilinirliği arttı. misal adam sırf yapay dilciliği kötülemek için “mustafa gitmiş nomuli gibi boş beleş şeylerle uğraşıyor” deyip nomulinin tanıtımını da yaptı. sonuçta kötülerken bile bunu anlatacaksın neticede “mustafa sigara içiyor”, “mustafa kumar oynuyor”(ikisini de yapmıyorum) diye bilinir bir şeyle kötülemiyorsun ki “nomuli” diyorsun karşı olduğun şeye ve açıklayacaksın nomuli nedir diye. nomuli karşıtı da propaganda yaptı yani.
Türkiyede bugün yapay dille uğraşanların %90’ı nomuliyi duydu %10’u ise duymak üzeredir. Türkiyede esperanto nedir ne değildir diye haberdar olanların çoğu nomulinin ne olduğundan da haberdardır. nomuli youtube kanalında esperanto derleri de var malum. Tam olarak kaç kişi nomuli ile karşılaştı peki? inanın ki hiç bilmiyorum. 3 haneli bir rakam olmadığına eminim. yıllar boyu binlerce kişi karşılaştı hatta nomuli youtube kanalı izlenme oranıyla düşünürsek 10000’lerce insan nomuliyle karşılaştı. biz karşılaşandan bahsediyoruz karşılaşıp geçenden değil karşılaşır ama dikkatini çekmez o ayrıdır lakin beyin bir gördüğünü mutlaka kaydeder. insanların beyinleri bunları kaydederse ne olur? yapay dilciliğe faydası olur genel manada.
Yani siz dilcilik üzerinde sebat edin sizin ne yapıp ne ettiğinizi duyan sayısı artacaktır.
