Ara

Yapay Dilde Markalaşma

touch pad computer and 3d streaming images

Marka terimi ticaretle alakalı değildir sadece. Bir isim yapma, bir tarz oluşturma da bir markalaşmadır. Bu sebeple yapay dilinizde de markalaşma çok önemlidir. Size markalaşın derken uluslararası standartlar enstitüsüne başvurun, noterden onay alın, resmi gazetede yayınlayın demiyoruz. Bürokrasi olmadan da markalaşabilirsiniz ki günümüz dünyası bürokrasi olmadan markalaşanlarla doludur. Misal Youtube kanalları, internet siteleri bürokrasi olmadan markalaşma örneğidir. Peki yapay dilde markalaşma nasıl olur? İşte cevaplar;

1-) İsim seçimi ve Markalaşma

Dil yapmaya karar verdiniz. Hayırlı olsun. Dilinize bir isim seçmelisiniz güzel ve anlamlı bir isim olsun. Çok uzun olmasın. Misal gidip istanbuldaki ankaralılar derneği dili diye bir isim koymayın. Dilinizin uzun bir ismi varsa şayet kısa halini oluşturup onu kullanın. Misal Nova Mundo Linguo(Yeni Dünya Dili) dilinin kısaltılmışı Nomulidir. Nomuli olarak kullanılır. Lakin bu bile basit bir tamlamadır. İsim seçerken birçok tamlama kullanmayın.

markalasmasureci
Yapay Dili Markalaştırmak

Ayrıca isim özgün bir isim olsun. Gidip dilinizin ismini “Esperanto” koymayın yahut “Baleybelen” koymayın isim hırsızlığına girer bu. Hatta Baleybelen ve Lingua ignota gibi ortaçağdan kalmış yapay dillerin isimlerinizi dilinize koyup ben Lingua ignota’nın yahut Baleybelen’in yapımcısıyım demek etik bir davranış değildir. O dillerin yapımcılarının emeğine saygısızlık olur böyle bir şey. Esperanto gibi tanınmış bir yapay dilin ismini kullanıp yayın yaparsanız zaten tezgahınız kısa sürede meydana çıkar. Sahtecilik damgası yersiniz yayın yaptığınız mecra bile kapatılabilir. Başkasının dilinin ismini kullanmayın yani. Diğer taraftan dilinize ölü bir doğal dilin de ismini koymayın. Misal dilinizin adını “Sümerce” koyarsanız kısa zamanda “Hadi oradan” tepkisi alırsınız. Sonuçta tarih bilen insanlar yapay dil yapımcıları kadar az sayıda değildir. Ayrıca yaşayan bir doğal dilin ismini koyarsanız alay malzemesi olursunuz dememize gerek bile yok.

Koyacağınız isim mutlaka dilinizde olmalıdır. Sonuçta sorarlar; siz dilimin adı x dediğinizde “ne manaya geliyor x” diye ve siz de “onun manası yok” derseniz bu olur mu? olmaz. Sonuçta karşınızdaki de hem dil yapmışsın hem isminin manası yok bu nasıl dilciliktir? diye sorar.

Ayrıca dilinizin ismini sürekli değiştirmeyin. Markalaşmada isim en önemli mefhumdur

2-) Logo seçimi ve markalaşma

Yapay dillerin bayrakları da dediğimiz mefhum logolarıdır aslında. Logo seçerken önemli olan sizin kalbinizden geçen bir tasarımdır. Profesyonel bir logo tasarımına pek ihtiyacınız yoktur aslında. Tabii ki profesyonel yardım almak isteyene de neden aldın diyecek değiliz, sonuçta kendi kararıdır.

Logo yaptırdınız veya logonuzu kendiniz yaptınız. Renklerini filan seçtiniz, diyelim. Hayırlı olsun lakin logoyu gömlek değiştirir gibi değiştirmeyin. 3 senede bir, 5 senede bir logo değiştirmiş birisi normal karşılanabilir. Fakat haftada bir logo değiştirmek dilin markalaşmasını önler. Logolarda da minimalist tarzlar daha profesyonel bir hava estirir bunu unutmayın. Logosuz olmaz özellikle internet mecrasında logosu olmayan bir marka kim düşünebilir ki? marka tarzdır yeri gelir dilinizin ismini yazdığınız yazı fontu dilinizin logosu bile olabilir. Tıpkı Grand Theft Auto adlı oyunun logosunun oyunun ismi olması gibi. Lakin Princedown yazı tipi Grand Theft Auto adlı video oyununu logoya çevirmiştir.

Son olarak yaptığınız yahut yaptırdığınız logonun bir anlamı olsun

3-) Yayınlar

İnternette resmi bir siteniz olsun ve Youtube, Instagram, Twitter, Facebook gibi sosyal ağ kanallarınız olsun. Sonuçta buralardan yayınlar yapılacak. Yazılı materyal işine gelince eğer dilinizde eksikler varsa yazılı materyale bulaşmayın. Matbaalarda 1-2 tane numune olarak yapay dilinizin eserini bastırabilirsiniz tabii ki. Lakin yayınevine verip kitapçılarda satmaya kalkarsanız kimse satın almaz. Dijital olarak dilinizi saklayın. Kelime listenizi dilbilginizi masaüstünde dosyada bulundurun. Oldu da internet siteniz çökerse kelime kaynaklarınızın yok olmasını istemezsiniz. O yüzden Microsoft Word’e iyi bakın o çevirimiçi ve dışı fark etmeksizin sizin yanınızdadır. Ayrıca sadece bilgisayara kaydetmek de yetmez. Flash diske de bir tane kaydedin. Google docs gibi bulut hizmetlerine de kaydedin.

Yayınlar konusunda son olarak şunu deriz; bir yapay dilci konuyu bilmeyenlerin sorularına hazırlıklı olmalıdır. Tane tane cevap vermelidir. Soğukkanlı bir biçimde cevap vermelidir, hatta “konuş” dediklerinde konuşabilecek kadar diline hakim olabilmelidir.

4-) Dilin yapısı ve devamlılık

Yapay dil nasıl yapılmaz makalemizde dilinizin yapısında kullanmamanız gereken özellikleri paylaştık. Son olaraksa devamlılık dilde markalaşma yaratır. yılda dile 1-2 saat ayırarak dili markalaştıramazsınız. Dilinizi besleyin canlı tutun ki markalaşsın.

İşte bu şekilde bir dilde markalaşma sağlayabilirsiniz

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar