Ara

Yapay Dil Tanıtım Aşama ve Platformları

Tanıtım günümüzün en önemli ihtiyaçlarından birisidir.

Yapay dil yapım ve gelişimine merak salan birçok kişi elbette ortaya koyduğu bu eserin bilinmesini ister. Hepimiz emek ve zaman harcayıp ortaya çıkardığımız yapay dil eserimizin yaşamasını isiteriz. Böyle bir zamanda, İnternet ortamlarının geliştiği çağda kuşkusuz tanıtım da pek zor sayılmaz.

Birtakım adımları ve işlemleri sağlayıp bir şekilde bir yapay dil ortaya koydunuz ve sıra geldi bu yapay dilin duyurulması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılabilir temellere dayandırılmasına. Bu makalemizde mevcut bir yapay dilin hangi alanlarda tanıtılabileceğini, hangi aşamaları uygulamamız gerektiğini ele alacağız. Madde halinde işlem ve adımları sıralamaya çalıştım.

İlk ve En Önemli Adım: Metinleştirme ve Kayda Alma

Yapay dilimizi genellikle ya bir kağıt veya defter üzerinde ya da bir word, Google Docs. vb. ortam üzerinde kayda alıyoruz. Çok nadir olsa da bazılarımız hiç bir yazılı kaynağa dönüştürmeden de hayatına uygulayarak, zihninde bir yapay dil geliştirmeyi başarabiliyor. Yöntem ne olursa olsun yapay dilimizi oluşturduktan sonra yapmamız gereken en önemli aşama sanal/dijital ortamda yazıya dökülmesini ve kayda alınmasını sağlamaktır. Word, Google Docs. vb. bir metin işlemciye mutlaka yapay dilimizin tüm detaylarını native (anadilimiz) dilde işlemeliyiz. Ben Google Docs kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bir değişiklik yaptıktan sonra da “Word” formatında indirip bilgisayarınızda arşivlemenizi öneriyorum. Çünkü Google Docs. çevrim içi hem bilgisayarlarda, hem de mobil & tablet cihazlarda kolayca erişilebiliyor. Birçok kişi ile de kolaylıkla paylaşılabiliyor. Bu yüzden ben onu kullanıyorum öncelikli.

2. Aşama: Kayıtların Arşivlenmesi

Tanıtım evresine ve daha kapsamlı alanlara geçiş sağlamadan önce yapay dil çalışmamızın arşiv alanını oluşturmamız gerekiyor. Bu sayede olası sorunları bertaraf edebilir ve çalışmamızın kaybını önleyebiliriz. Google hesabınıza erişimi kaybedebilme, şifrenizi unutabilme ihtimalinize karşı mutlaka her düzenleme sonrası kaydı “Word” olarak indirip bir SSD Hard Disk veya Flas Bellek üzerinde arşivlemeniz önem arz ediyor. Tek bir dosyayı güncelleme şeklinde olabileceği gibi her sürüme ayrı adlandırma vererek de bu işlemi devam ettirebilirsiniz.

3. Aşama: Kaynak Veri Dosyası Oluşturma

Ne neredeydi? diye sorup debelenmeyelim. Bu yüzden yapay dilimizi eklediğimiz, ona ait kaynak ve platformları listeleyeceğimiz bir belge oluşturalım. Yine ben Google Drive içerisinde Google Tablo ile oluşturmanızı ve belli güncelleme sonrası excel formatında arşiv alanınıza (SSD Hard Disk) indirmenizi tavsiye ediyorum.

4. Aşama: Resmi Web Site / Platform

Sonraki tüm süreçlerde ekleme yapacağınız ve bilinilirliğinizi stabil kılacağınız en önemli kaynak web sitedir. Yapay dilinize ait resmi bir web site olmazsa olmazlardandır. Mutlak diğer adımlara geçmeden önce yapay dilinizin resmi yayın kanalını belirlemelisiniz.

Resmi Yayın Kanalı Belirleme

Peki resmi yayın kanalı nasıl belirlenir? Bu konudan maksat bir dijital alanı resmi yayın olarak kararlaştırmaktır. Bunun için illa bir web sitesi kurmanız da gerekmez. Fakat ben önemle profesyonel bir web site kurmanızı ve dilinize ait tüm verilerin barındırılmasını tavsiye ederim.

Muhtemel resmi yayın kanalları:

Google Driver, Ücretsiz Bloglama, Web Site, Wiki

Google Drive

Zaten temel veri ve materyallerimizi bu alana yüklersek bu alanı resmi yayın kanalı olarak kullanabiliriz. Tüm diğer platformlara kaynak platform olarak sunabiliriz.

Ücretsiz Bloglama

Birçok yapay dilci (Conlanger) bu yöntemi kullanıyor. Siz de ücretsiz blog hizmeti veren bir platformdan hizmet alabilirsiniz. Kendi resmi blog sitenizi kurup diğer tüm alanlarda bunu paylaşabilirsiniz. Tavsiye ettiğim ücretsiz bloglama araçları:

WordPress Blog, Örneğin Nomuli bir zamanlar onu resmi site olarak kullanıyordu. Örnek: https://albakiyye.wordpress.com, https://nomuli.wordpress.com vb.

Blogger: Google tarafından sunan blog hizmetidir. Kolayca blog sitenizi açıp resmi yayın kanalı olarak kullanabilirsiniz. Örnek: https://albakiyye.blogspot.com, http://miniatureconlangs.blogspot.com, https://aggregator.conlang.org vb.

Wix: Wix.com üzeri de ücretsiz blog sitenizi açabilirsiniz. Örnek: https://albakiyye.wixsite.com/albakiyye, https://allamejlanguage.wixsite.com/global/language-construction vb.

Web Site

İki farklı yöntemle web site sahibi olabilirsiniz. Ya ücretsiz site hizmeti veren bir sağlayıcıdan alarak ya da ücret ödeyip bir hosting firmasın alan alıp kendi web sitenizi kurarak web site sahibi olabilirsiniz. Ücretli ve ücretsiz her iki yöntem için de çözüm tavsiyelerimi belirteceğim. Yukarıda belirttiğim Blog platformarını da web site olarak kullanabilirsiniz. Fakat bir derece daha ileri seviyede platforma ihtiyaç duyuyorsanız

Ücretsiz Web Site Çözümleri

Ücretiz platformların hem avantajı hem de dezavantajı var. En önemli avantajı yıllık ücret ödemeden uzun yıllar sitenizin var olabilmesidir. Dezavantajı ise sağlayısı kurum tarafından hizmet sonlandırıldığında siteniz bildirim olmaksızın yok olabilir. Ücretsiz en iyi deneyimlediğim ve tavsiye ettiğim platformları aşağıda listeledim.

  1. uCoz: Blog, Forum, Anket, Test, Haber, Arama vb. aklınıza gelebilecek birçok özellik ve modül tek panelde, sınırsıza yön alan disk ve trafik alanıyla web site hizmeti sunulmuştur. Tek dezavantajı ise ülkemizde pek bu sistemi kullanan ve Türkçe kaynağı pek olmayan sistemdir ve birçok işlem için en az HTML, CSS ve JS yazılım dil bilgisi gerektirir. Türkçe eğitim kaynağı: “Baştan Sona Web Site Hazırlama ve uCoz CMS“. Örnek uCoz Siteler: https://tgcp.ucoz.com, https://baki.do.am
  2. WordPress: Yukarıda belirttiğim bloglama sitemi ile beraber web site de yapabilirsiniz.
  3. Wix: Yine blog ile beraber web site de kurabileceğiniz platformdur. Örnek: https://gencmevtoo.wixsite.com/albakiyye
  4. Site123: Yine gelişmiş web site yapabileceğiniz platformdur. Örnek: https://60763ce08ec07.site123.me, https://5c51a58120e54.site123.me vb.
  5. TR.GG: Ücretsiz kolayca web site olaşturabileceğimiz platformlardan birisi. Örnek: https://hementasarim.tr.gg vb.
  6. Ücretli Web Site Çözümleri: Yıllık alan adı + hosting ödemeleri ile web site yapmanız mümkün. İleri düzey ve çok daha profesyonel olacaktır.
Bir Kuruma Web Site Yaptırma

Eğer web site yapmayı bilmiyorsanız web tasarım hizmeti veren kişi veya kurumlardan destek alabilirsiniz. Destek alabileceğiniz birimler: HemenTasarım, ABDWeb, MBT vb. Bu kişi ve kurumları tavsiye ediyorum. Çünkü bunlar yapay dil üzerine web site hazırlamış ve referansı bulunan kurum ve kişilerdir. Örneğin Yapaydil.net, HemenTasarım ekibi tarafından geliştirilmiştir. Database.conlang.org sitesi MBT tarafından geliştirilmiştir.

Hosting+Alan Adı Alıp Site Yapma

Biraz web tasarım, kurulum ve kodlama biliyorsanız kendi web sitenizi yapabilirsiniz. Bunun için bir hosting firmasından öncelikle alan adı ve hosting satın almanız gerekiyor. Tavsiye edeceğim hosting firmaları: Turhost veya Kebirhost olacaktır. Bu hostinglere CMS kurup kendi web sitenizi kolayca yapabilirsiniz.

  1. Hosting’e CMS Kurma ve Web Site Yapma: Tavsiye edeceğim bazı CMS’leri sıralıyorum.
    • WordPress: Dünyanın büyük çoğunluğu WordPress kullanıyor. Sizde hostinginize kurup web sitenizi yapabilirsiniz. Örnek Site: https://database.conlang.org
    • HemeNTasarıM: WordPress çekirdeğine uCoz modüllerine uygun olarak yeniden yapılandırma yapılmış, ek modül ve yazılımlarla özelleştirilmiş CMS’dir. Şu an için kurulum süreci sadece Hemen Tasarım ekibi tarafından yapılıyor. Bu CMS, yapay diller için en ideal araçları barındırmaktadır; Wiki, Sözlük, Arama, Kategorilendirme vb. Örnek Siteler: https://www.yapaydil.net, https://www.nomuli.yapaydil.net, https://www.ulusozluk.yapaydil.net, https://kaliteliyasa.com vb.
    • Diğerleri: Joomla, Drupal vb. birçok CMS mevcut. Fakat ben ileri düzey web tasarım ve kodlama bilginiz yoksa, bu CMS’lere de hakim değilseniz diğerlerini tavsiye etmiyorum. Çünkü web site gelişiminiz olumsuz etkileyecektir.
  2. uCoz + Rastgelelik Modül: uCoz alt yapısı kullanılarak geliştirilmiş ve yapılandırılmış web site sistemidir. Rastgelelik Arama Motoru tabanı ve alanı ile tasarlanmıştır. Rastgelelik Arama Motoru ekibi ile irtibata geçip destek alabilirsiniz. Al Bakiyye yapay dilinin resmi web siteleri uCoz alt yapısı ve Rastgelelik gelişim modülü kullanır. Örnek: http://albakiyye.rastgelelik.com, http://artlitartinglang.rastgelelik.com, https://baki.do.am, https://www.rastgelelik.com vb.
  3. uKit: Belli bir ücret ödemesi ile çok kolay kendi web sitenizi hazırlayabilirsiniz.
  4. Google Sites: Ücretsiz, modern bir site yapmanızı sağlayan platformdur. Örnek: https://sites.google.com/view/huraycaconlang/ana-sayfa
Wiki

Yapay dilinize ait bir wiki olmazsa olmazdır. Resmi web site yerine tek bir wiki de kullanabilirsiniz. WordPress veya HemeNTasarıM gibi CMS’ler ile web site ile beraber wiki panelini de tek bir alanda kullanabilirsiniz. Benim tavsiye ettiğim wiki kaynaklarını listeliyorum. Wiki, web site ve bloga göre daha fazla ve kolay bilgi işlemenizi, çok daha profesyonel yapay dil kanalı kurmanızı sağlar.

  1. MediaWiki: Ücretsiz CMS olup, mecburen bir hostinge kurulması gerekir. Bu yüzden bir hosting satın almanız gerekmektedir. Ben bunu tavsiye etmiyorum. Sitem çok güzel ama ek ödeme ve ileri düzey yazılım bilgisi gerekiyor. Örnek: Vikipedia, Ubuntu, Argoca vb.
  2. Miraheze: MediaWiki alt yapısını özelleştirip ücretsiz sunan bir servistir. Çok beğeniyorum ve kullanıyorum. Fakat çok fazla içerik ve düzenleme gerektiriyor. Belli bir süre içerik girmez ve aktif olmazsanız wiki’niz pasife alınıyor. Bu da dejavantaj. O yüzden çok işlevsel olamayacaksanız tavsiye etmem. Örnek: https://albakiyye.miraheze.org, https://theconlangcorner.miraheze.org vb.
  3. Wikidot: Ücretsiz kendi wikinizi kurabileceğiniz bir platformdur. Tavsiye ederim. Örnek: http://otag.wikidot.com, http://albakiyye.wikidot.com vb.
  4. PbWorks: Basit wiki sitesi kurmanız mümkün ama görselinden dolayı ben pek alışamadım. Birçok yapay dil geliştiricisi bunu kullanıyor. Örnek: http://matthewswiki.pbworks.com, http://conlang.pbworks.com, http://albakiyye.pbworks.com vb.

//Tavsiye ettiğiniz ek alan varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.//

5. Aşama: Sözlük, Logo vb. Materyallerin Oluşturulması ve Kayıt Altına Alınıp Arşivlenmesi

Yapay dilimizin illa görsel bir betimlemesini yapmanızı tavsiye ediyorum. Akılda kalıcılığı ve ilerleyen süreçte bilinilirliğini sağlaması açısında ciddi önem arz ediyor. Logo’nuzu öncelikle uzun ve hatta mümkünse silinemeyecek dosya paylaşım alanlarına yüklemeli ve resim bağlantısını almalısınız.

PNG ve JPG

Logonuz hem PNG, hem de JPG formatında yapılmalıdır. Logo, bayrak vb. görsel materyallerimizi her iki formatta ve mümkünse birden fazla boyutta ayarlamaya çalışalım. Örnek boyutlar: 34×34, 28×28, 150×150, 300×300 vb.

Sözlük ve Sözcük Bilgisi

Dilimize ait bir de sözlük oluşturacağız. Bazılarımız tek bir metin belge içerisinde dil bilgisi, kurallar vb. tüm detaylarla birlikte sözcük listesini de yayınlayabiliyor. Fakat ben yalnızca sözcüklerinizin listelendiği bir excel belgesi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Yine bunun için Google tablo’yu öneririm. Ayrıca sözcüklerinizin hem anadilinizde, hem farklı bir yabancı dilde karşılıklarını da yazmanızı öneririm. Ben en az Türkçe ve İngilizce tercih ediyorum.

Diğer Materyaller

İhtiyaç duyabileceğiniz farklı materyaller de oluşturmuş olabilirsiniz. Bunlar el yazımı çalışmaların görselleri, seslendirme kayıt veya videoları vb. olabilir. Bunları da yine hem Drive içerisine eklemenizi, hem ilgili alanlara (aşağıda listeledim) yüklemenizi ve ayrıca arşiv alanınıza kaydetmenizi öneriyorum.

Yükleme Alanları ve Görsel Paylaşımı

Mevcut logo ve görsel materyallerimizi yükleyebileceğimiz çok sayıda alan var. Fakat ilk öncelikli yükleyip, kayıt altına almanızı tavsiye ettiklerimi aşağıda sıralıyorum.

Google Drive: Mevcut yapay dil belgemizi de sakladığımız Google Docs, Drive hesabı içerisinde barınıyor. Aynı alana mutlaka Logo ve görselleri de yükleyelim. Paylaşıma (herkese açık) yapmanızı öneriyorum.

Rastgelelik İktisam (Dosya Paylaşım): Birçok dosya yükleme, paylaşma ve koda dönüştürme sitesi var. Ancak bunların büyük kısmı ücretsiz sürümlerde limit ve süre kısıtlaması uyguluyor. Bu yüzden limitsiz ve süresiz kayda alacak ve arama motorlarında otomatık indexletecek bir alan gerekiyor. Bu sebeple “Rastgelelik Dosya” en idealidir. Hem ücretsiz, hem limitsiz yükleme yapabilir ve süresiz kayda aldırabilirsiniz. En önemlisi de yüklediğimiz görsele özel kodları otomatik oluşturur. Bu siteye yükleyip “Resim URL” sini ve Rastgelelik Dosya Site Bağlantısını almalı, oluşturduğumuz “Kaynaklar” belgesine kaydedelim. Hem Logo, hem PDF belgelerinizi bu siteye yükleyip tek adımda 3 temel işlemi sağlatabilirsiniz. [Logo | PDF Belge Yükle]

  • Çevrim içi kayıt altına alma (Uzun süreli).
  • Tüm arama motorlarında bilinir ve bulunabilir olma.
  • Birçok kişi veya sohbet, sosyal paylaşım alanında yapay dilinize ait veri paylaşabilecek kaynak sunabilme.

Yapay Dil Geliştirme ve Tanıtım Topluluğu: Yapay dilinize ait temel veri ve bilgileri Yapaydil.net sitemize de eklemeniz önemli. Bu sayede ilgili birçok kişiye dilinizi tanıtmış ve kayıt altına almış olursunuz. Bu kapsamda Yapay Dil Wiki, Forum ve Yayın sizin için uygundur.

Yapay Diller Listesi: Dilinizi yapay diller listelerine eklemelisiniz. Bunun için dünya çapında birden fazla araç var. En temel ve yaygın kullanılanları listeledim.

Tüm bu ekleme sonrası kaynak bağlantıları “Kaynak” arşiv belgenize kaydetmeyi ve arşiv alanınıza kaydetmeyi unutmayın.

6. Aşama: Kod Alma

Yapay dilimiz için dil kodu alabiliyoruz. Çok popüler ve ciddi oranda konuşanı, kaynak üreticisi olabilirse ISO kodu da almanız mümkün ama temel ve Esperanto gibi bir bilinilirliğe kavuşamaz ise ISO kodu alamazsınız. Fakat tüm orta düzey gelişmiş yapay diller için CLCR kodu alabilirsiniz.

Bunun için “Kreativekorp” sistemini kullanacağız. Sisteme kayıt ve onaylanması durumunda aşağıdaki gibi dil kodunuz olacak.

  • Kısa Kod: qab
  • Uzun Kod: art-x-albakiye

7. Aşama: Wikilere Kayıt ve Tanıtım

Yapay dilimizi ve temel bilgilerini, onu tanıtan açıklama yazılarını paylaşmanızı tavsiye ettiğim belli başlı wiki siteleri var. Bu wiki ağlarına yapay dilinizi ekleyip, tanıtıcı içerik oluşturmalısınız. Sıkça kullandığım ve birçok yapay dilcinin kullandığı wiki ağlarını listeleyelim.

  1. Rastgelelik Wiki: Yapay dillere özel portal oluşturulmuş Wiki’dir. Kullanımı basit ve işlevseldir. Ek tasarım ve ileri düzey işlemler için hazır kod kullanabilirsiniz. Fakat üst düzey işlevsellik için biraz HTML, CSS kod bilgisi gerekebilir. Örnek: http://wb.rastgelelik.com/albakiyye-portali, https://wb.rastgelelik.com/nomuli, https://wb.rastgelelik.com/pig_latin vb.
  2. Fandom Wiki: Mutlaka yapay dilinizi eklemenizi tavsiye ediyorum. Örnek: https://conlang.fandom.com/wiki/Al_Bakiyye, https://conlang.fandom.com/wiki/Galeiga, https://conlang.fandom.com/wiki/Hymmnos vb.
  3. Linguifex Wiki: Çok beğendiğim yapay dil wikilerinden birisidir. Yapay dilinizi kesinlikle eklemenizi öneririm. Örnek: https://linguifex.com/wiki/Al_Bakiyye, https://linguifex.com/wiki/SamSkandinavisk_nouns vb.
  4. Frath Wiki: Diğer wikiler kadar işlevsel ve kullanışlı olmasa da ciddi veri barındırmaktadır. Örnek: https://www.frathwiki.com/Al_Bakiyye, https://www.frathwiki.com/Tallarmen, https://www.frathwiki.com/Conlang_Relay_18/Khangaþyagon vb.
  5. Yapay Dil Topluluk Wikisi: Türkçe kaynak olarak mutlaka yer almanız gereken wiki ağıdır. Örnek: https://www.yapaydil.net/Wiki/idiom-neutral, https://www.yapaydil.net/Wiki/lalineo-yapay-dili, https://www.yapaydil.net/Wiki/novial vb.

7. aşama: Diğer Platformlara Kayıt ve Tanıtım

Wiki olmayan birçok conlang platformu da mevcut. Bu alanlara da yapay dilinizi ekleyip tanıtabilirsiniz.

  1. Yapaydil.net Blog ve Forumu,
  2. Yapay Diller (Conlang) Türkçe Fandom Listesi,
  3. Zompist
  4. Omniglot vb.

8. Aşama: Sözlük Oluşturma

Yapay dilimiz için bir sözlük gerekiyor. Bir excel / Google tablo üzerinde oluşturmanızı yukarıda tavsiye etmiştim. Şimdi daha profesyonel çözüm ve olanaklara bakalım.

  1. lingojam ve Çevrim İçi Çeviri Sözlüğü: Bu platform sayesinde 2 dilli sözlük oluşturabilirsiniz. Embet kodu da veriyor. Bu sayede sitenizde de yayınlayabilirsiniz. Örnek: https://lingojam.com/AlBakiyye-Deutsch, https://lingojam.com/AlBakiyyeAlphabet, https://lingojam.com/AlBakiyye, https://lingojam.com/NomuliÇeviri, https://lingojam.com/AlBakiyye-NomuliSözlük vb.
  2. Rastgelelik Sözlük: HTML-JS üzeri oluşturulan sözlüğün yüklenebileceği platformdur. Örnek: http://www.rastgelelik.com/albakiyyesozluk, http://www.rastgelelik.com/nomuli-turkce-sozluk, http://www.rastgelelik.com/english-volapuk-dictionary, http://www.rastgelelik.com/navi-ingilizce-sozluk

9. Aşama: Sözcük/Sözlük Yayınlama ve Tanıtım

Yapay dilimizde oluşturduğumuz sözcükleri yayınlayabileceğimiz çok sayıda sözlük platformu bulunuyor. Sözlük oluşturmaya ek veya hiç oluşturmadan direk bu platformlara da sözcüklerinizi ekleyebilirsiniz.

  1. Rastgelelik Sözlük: Doğrudan çok dilde karşılıklar ve ek açıklamalarla beraber sözcüklerinizi ekleyebileceğiniz sözlük platformudur.
  2. Glosbe: Çok sayıda dilde çeviri ve sözlük sitesidir. Öncelikle yapay dilinizi ekleyip onay almanız gerekiyor. İyi gelişmiş ve çok sayıda kaynağı bulunan referans sahibi yapay diller genelde kabul ediliyor. Dilinizi ekledikten sonra birçok dilde karşılıklarla beraber sözcüklerinizi ekleyebilirsiniz. Örnek: https://app.glosbe.com/mis_qab/tr, https://glosbe.com/mis_qab/tr vb.
  3. Linguifex Contionary: Wiki mantığında sözcüklerinizi ekleyebileceğiniz wiki sözlüktür.
  4. Ulu Sözlük: Yapaydil.net projesinin tanıtım kapsamında geliştirdiği sözlüktür. Bu sözlüğe de yapay dil sözcüklerinizi ekleyebilirsiniz.
  5. Conworkshop: Üyelik zorunluluğu bulunan conlang platformudur. Hem yapay dilinizi, hem bayrağınızı hem de sözlüğünüzü ekleyebilirsiniz. Üyelere özel olduğu için üye olmayanlara tanıtım yapma konusunda çok avantajlı değildir.

/ Tespit edip derleyebildiklerim bu kadar. Sizin de bilip kullandığınız varsa yorumlarda belirtin. İçeriğimizi güncelleyelim. /

10. Aşama: Yazı Sistemi Font ve Klavye Yapımı ile Font Tanıtım

Bazı yapay diller mevcut Latin, Arap, Rus gibi yazı sistemlerini derleyip kullanıyor. Bazıları ise bunlardan farklı olarak yeni kendi conscript (yapay yazı sistemi) geliştiriyor. Dolayısıyla bu yazı sistemlerinin dijital ortamlarda kullanılabilmesi için de font veya klavye kullanmamız gerekli. Peki bu durumda ne yapacağız? Şimdi sırayla adımları ve yöntemleri ileteceğim. Size uygun olanı tercih edebilirsiniz.

  1. Font Yapma: Birden fazla font yapma programı ve sitesi var. Birçoğu ücretli olsa da işinizi görebilecek ücretsiz platformlar da bulunuyor. bu platformlarda kendi harf ve damgalarınızı, yazı karakterlerinizi yapabilir ve bilgisayar fontuna dönüştürebilirsiniz. Bu sayede yazı sisteminiz word gibi yazılımlarda ve web sitelerde kullanılabilir. Benim sıkça kullandıklarım; Tell.wtf ve . Siz ayrıca tooltext ve FontGenerator de kullanabilirsiniz.
  2. Latin Harflere Nokta Koyma: Latin kökenli bir alfabe ve yazı sistemi kullanıyor iseniz harflere kolayca nokta koyabilmenize yardımcı bir araçtır. Türk yapımı ve tavsiye ederim.
  3. Sanal Klavye Yapımı: Latini kökenli harfler kullanıyorsanız ISO kodu olan her harf için uygun nitelikte bir klavye yapabilirsiniz. Örnek: Al Bakiyye Klavye, Yapay dil Klavyeler, Klasik Al Bakiyye Klavyesi vb.
  4. ISO Kodlu Harf Derlemesi: ISO kodu bulunan harf ve karakterlerden derleme yapabilirsiniz. Oluşturduğunuz yazı sistemine en yakın harfleri derleyip dijital bir kullanıma açabilirsiniz. Bunun için Kreativekorp‘u tavsiye ederim.
  5. Font Tanıtım: Oluşturduğunuz fontu yükleyip tanıtım yapmanız ve hatta para kazanmanız da mümkün.

11. Aşama: Tanıtım Makaleleri Hazırlama ve Yayınlama

Yapay dilimize dair bilgilendirici ve tanıtıcı makaleler yazmamız bilinirliliğini artıracaktır. Bunun için Türkçe ve İngilizce yayınlar oluşturabilirsiniz. Ben çok bu aşamayı uygulayamıyorum. Ama size tavsiye ederim.

Kaleme aldığınız tanıtım makalelerinizi yayınlayabileceğiniz ortam ve platformları listeleyeyim.

  1. Milliyet Blog,
  2. Rastgelelik Wiki,
  3. Wattpad,
  4. OpenLibrary,
  5. Yeni Makale,
  6. Genç Yazı,
  7. Medium,
  8. Bizim Köşe vb.

12. Aşama: Sosyal Hesapların Oluşturulması ve Tanıtım

Ben bu aşamayı 12. sıraya koyuyorum. Ama siz, birçok yapay dilci gibi 2. veya 3. aşamada yapabilirsiniz. Sosyal medya platformlarında kesinlikle yapay dilinizin resmi hesapları olmalıdır. Tavsiye ettiklerimi sıralayalım;

  1. Facebook: Çok sayıda kişinin aktif kullandığı ortam. Örnek: #AlBakiyye, #Nomuli, #Tarkça vb. Grup, sayfa veya her ikisini de açabilirsiniz.
  2. Twitter: Ciddi takipçi kazanabileceğiniz alandır. Örnek: #AlBakiyye, #Esperanto, #Kiliki, #Nav’i, #Dothraki vb.
  3. Discord: Canlı etkileşim için önemli bir platform. Örnek: AlBakiyye, Tarkça, AgmaSchwa vb.
  4. Diğer: Instagram, Youtube vb. ihtiyaç duyabileceğiniz platformlarda da diliniz için hesaplar oluşturabilirsiniz. Fakat ben pek diğerlerini tercih etmiyorum.

13. Aşama: Yapay Dilinizce Web Site veya Blog

Tamamen yapay dilinizde hazırlanmış, içeriği de o dilde oluşturulmuş bir platform sizi ve dilinizi dijital marka haline getirebilir. Tamamen tercih meselesi olsa da dilinize ek katkı sağlayabilir. Tanıtım konusunda önemli bir avantaj sağlar. Örnek: https://baki.do.am vb.

// Bu makale zaman zaman son güncel veri ve ek aşamalara göre güncelenmektedir. İlave edilmesini istediğiniz platform, kaynak ve bilgiyi lütfen yorumlarda belirtin. //

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar