Ara

Yapay Dil Neşriyatında Metod Çarpıtması Nedir?

Felsefede safsata diye bir kavram vardır. agrumentum ad hominem, straw man gibi kavramlar safsatalara örnektir. Yapay dil neşriyatında da safsata argümanlarla yapay dilcilere cevap veren yapay dilcilik karşıtları mevcuttur. Yapay dil neşriyatında bir saçmaya indirme yaparlar.

Metod çarpıtma nedir?

Bir yapay dilcisiniz ve insanlara beyan ve neşriyat yapıyorsunuz ben lisancıyım yapay lisan ile uğraşıyorum bu lisan benim yaptığım suni lisandır diye ki buraya kadar herşey normal. peki yapay dil karşıtı ne yapıyor? şöyle bir argümanla geliyor:

“şimdi yoldan geçen şu adamı görüyor musun git ona ve yapay dilciyim de.”

işte bu bir safsatadır. deklarasyon ve propaganda böyle bir şey değildir. Yoldan geçen adama ben x dilini yapıyorum demekle “ben fransızca biliyorum” demek aynı şeydir. adam şunu der: “ne yapabilirim?”. neticede yapay dil bir ürün değil ki sokaktan geçen adamı durdurup tanıtım yapabilesiniz. Kaldı ki siz yapay dili satmıyorsunuz ki sokaktan geçen adama tanıtasınız. Sokaktan geçen adama durup dururken bir şeyi tanıtabilmeniz için o kişinin o kavramdan haberdar olması gerekir. Misal siyasi partiler de vatandaşa tanıtım yapar stand kurarak. İnsanları durdurup zorla propaganda yapmazlar. Sonuçta parti satılık bir şey değildir oy isterler ve istediklerinin karşılığında para talep etmezler. Halbuki yolda yürüyüp sabun satıyor olsanız o başkadır sonuçta sabuna birilerinin ihtiyacı varsa para verip alırlar.

Yani bir yapay dilci sokakta dolaşıp “ben yapay dilciyim” diye gezmez. Çünkü reel hayat sosyal medya gibi değildir. sosyal medyada canınız istediğini ana sayfanızda paylaşırsınız kimseye mesaj atmaya ihtiyacınız dahi olmadan kendi ana sayfanızı doldurabilirsiniz takip etmek isteyen açar profilinizi paylaştıklarınızı görür artık fikir mi beyan edersiniz, şarkı mı söylersiniz size kalmış. şarkı söyleyip instagram hikayelerine atınca da kimse sizi yadırgamaz bununla birlikte reel hayatta sokağa çıkıp şarkı söyleseniz, kendi kendinize fıkra anlatsanız size garip garip bakarlar vah zavallı haleti ruhiyesi bozulmuş derler. bakın şarkı ve fıkra yapay dil gibi bilinmeyen bir şey değildir herkes şarkının ne olduğunu bilir ama yolda yürürken herkes duyacak şekilde söylemezsiniz işte reel hayatla sosyal medyanın farkı budur. Bu yüzden reel hayatta hiçbir yapay dilci sokakta yürüyen adamı durdurup ben yapay dilciyim demez. nasıl siz sokakta yürürken tanımadığınız bir adama fıkra anlatmıyorsanız bir yapay dilci de rastgele propaganda yapmaz bu kadar basittir. Herşeyin bir kaidesi var neticede. sokakta fikir tanıtmak isteyen yerel yönetimden müsaade alır stand açar tanıtımını yapar. Sosyal medyanın kurallarıyla günlük hayatın kuralları arasındaki farka herkes tabii’dir neticede.

Reel hayatta nasıl tanıtım yapabiliriz?

Yer ve zaman önemlidir. Gidip cenaze defni esnasında paylaşmayın tabii ki. yahut camide cemaate tanıtım yapmayın. Yapay dil konusu tanıtım yapacaksanız evvela açmanız gereken konu yabancı dil konusudur. yabancı dil konusunu da ana dilinizden açarsınız ana diliniz hakkındaki bir konuyu da karşılıklı konuşma esnasında bir kişinin telafuz hatasından, türkçenin esnek olmasından açabilirsiniz, yahut yabancı biri varsa yakınlarda oradan açabilirsiniz. Yani tanıtım yaparken halihazırda karşınızdaki kişiyle birkaç dakikadır konuşuyor olmanız gerekir. misal şu olmaz;

+merhaba
-merhaba
+nasılsın
-iyiyim sen nasılsın
+ben de iyiyim ve bir yapay dil yapımcısıyım dilimin adı x

Bir yapay dilciler buluşmasında değilseniz böyle bir konuya girme OL-MAZ.

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar