Ara

Yapay Dil İçin Alfabe Yapımı

Bir dil mi yapacaksınız? Çok güzel. Her dilin bir alfabesi olur. Bunu da biliyorsunuz. Takdir edersiniz ki söz uçar yazı kalır, prensibi gereği bir yapay dilin akılda kalması için yazıya geçirilmesi gerekir. Öncelikle nasıl bir alfabeniz olacak? Bu önemli. Mevcut dünya alfabelerinden mi yoksa başka özgün bir alfabeyle mi? Hepsine cevap vereceğiz;

VarOlan Bir Alfabeyi Kullanmak

Misal anadiliniz neyse o dilin alfabesini direkt alıp kullanabilirsiniz.

Var Olan alfabe + Yeni Harfler

Dilinizdeki seslere göre yeni harfler ekleyebilirsiniz. Uluslararası fonetik alfabe insan gırtlak yapısından çıkabilecek sesler ve oluşturulabilecek harfler açısından güzel bir kaynaktır.

Özgün Bir Alfabe Yapımı

Tamamen hayal gücünüze dayanarak yepyeni bir alfabe oluşturabilirsiniz.

Hiyeroglif Stili

Günümüzde emojilerle derdini anlatanları yahut Çin yazısını örnek gösterebiliriz. Her karakter bir kelimeye eşdeğer olabilir. Hiyeroglif yani resimli yazı stili zordur çoğu yapay dilci bu topa girmez.

Yazı Yönü

Sağdan sola, soldan sağa, yukarıdan aşağıya şeklinde olabilir. Yukarıdan aşağıya yazı stili aralarında en kullanışsızıdır.

Karşılanacak Sesler

Alfabe temelde sessiz harflerden müteşekkil ve sesli harfler hareke tarzı işaretelerle gösterilebilir yahut hareke hiç kullanılmaz sssz hrflrdn klm thmn edlr (sessiz harflerden kelime tahmin edilir)

Harf Ölçüleri

Harflerin boyu arasında bir ahenk olmalıdır. Misal bir harf diğer harften 5 kat büyük olursa estetik durmaz.

Harf Sayısı

Çeşit her zaman iyidir ve aklınızda kalabilecek miktar güzeldir. Alfabe yapıyorum diye 500 tane harf yaparsanız kendinize işkence etmiş olursunuz. Bunu şuna benzetebiliriz; duvar saatlerinde saat ve dakikayı gösteren çubuklar olan bir saat kullanışlıdır, saniyeyi gösteren çubukta varsa daha kullanışlı olur lakin duvar saatine gün çubuğu, salise çubuğu, ay çubuğu koyarsanız o saat çorba olur kullanışlı olmaz.

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar