Ara

Yapay Dil Hedefleri

Bir yapay dil yaparsınız ve hedefleri olur bildiğiniz gibi. peki hedefler nasıl olmalıdır? Buna kafa yormalıyız. Bir hedef koyarsınız başarırsınız veya başaramazsınız lakin koyduğunuz hedefin gerçekçiliği önemlidir, hangi zamanda ne kadar gerçekleşebileceği önemlidir. Öncelikle nasıl hedefimiz olacak onu düşünelim sonra diğerlerini düşünelim. Misal gerçekçi hedeflerden başlayalım.

Sanatsal amaçlı dil yapmış olma hedefi

En çabuk ulaşabileceğiniz hedeftir çünkü yaparsınız ve sanat olur. Bu hedefe ulaşmanız kolaydır yeter ki projenizi yarım bırakmayın. evet bu hedefte bile başarısız olanlar var.

Dilden para kazanma hedefi

Daha önce de birçok yazımızda söylediğimiz gibi yapay dil para kazandırmaz. Yani bir yapay dili açıp para kazanamazsınız peki para kazanamazsak nasıl para kazanacağız bu bir paradoks mudur? Açıklayalım:

Romanlarda, filmlerde kullanırsanız dolaylı yoldan para kazanmış olursunuz ki birçok örneği mevcuttur Na’vi, Dothraki, Klingon gibi. Ya kendiniz bir kitap yazacak/film yapacaksınız ve dili orada kullanacaksınız yahut bir yapımcıya/yazara dilinizi kullandırtacaksınız. Bu şekilde kazanırsınız yani kolay kazanılmaz ama kazanılır. Kazanıldığı nadirdir bununla birlikte imkansız değildir.

Ortak yardımcı dil hedefi

Geldik en zor ve en çok hayal kırıklıkları yaşatan hedefe çünkü ortak bir yardımcı dil fikrinin dünyaca kabul görmesi için devletlerin politikalarında olması lazımdır. Esperanto bile bu şansı yakalayamamıştır. Bir gün elbette bir yapay dil yakalayacaktır. Bunda da medya etkili olacaktır. Ortak dil hedefine ne kadar yakınız? Makalemizde bu konuyu detaylıca işlemiştik.

Konuşan hedefi

Bugün dili yaptım ertesi yıl spor salonunda kongre düzenlerim diye düşünüyorsanız düşünmeye devam ediniz. Çok varlıklı bir yapay dilci olmadığınız müddetçe spor salonunda 1 yıl sonunda kongre düzenleyemezsiniz. Bu hedef sabır isteyen bir hedeftir neticede. En küçük hedefiniz aile arasında konuşmak için olsun gerisi gelecektir. Tabii ki dile yeni konuşan gelmesi için dilinizi de canlı tutmalısınız.

Ayrıca dilinizde bulunan gramer kurallarını ve kelime listenizi değiştirmeyiniz. Dilinizden kelime atarsanız dilinizi bilenlerin hafızasına ihanet etmiş olursunuz. Tüm kelimeleri değiştiren insanlar var bunu yapmayın. Yeni kelime veya kural ekleyecekseniz eş anlamlı kelime ekleyin yahut alternatif kural ekleyin bu şekilde istikrarlı şekilde konuşan bulma şansınız artar. Ayrıca sosyal medyada paylaşımlar yapın.

Hedefinizi çok yüksek tutmayın malum Zamenhof Esperanto’yu ilk etapta 10 milyon kişi konuşacak diye hedeflemişti lakin başaramamıştı. 1 asır evvel 10 milyon konuşanı birkaç ayda bulmak zordu bugün de zor. Hedefiniz gerçekçi olmalıdır.

Gelecek planları hedefi

Bunda da mantıklı olun. Misal gidip dili oluşturduktan 10-20 sene sonra Osmanlı İmparatorluğunu, Roma İmparatorluğunu, Selçuklu devletini canlandırmış olmayı düşündüğünüzü söylerseniz, Türkler için ortak dil yapıp 10 senede Türk devletlerini birleştiririm derseniz insanları kendinize güldürmüş olursunuz.

Aynı dili konuşmanın sadece iletişim bariyerini yıkacağını bilmelisiniz aynı dili konuşup ayrı ayrı ülke olan Almanya-Avusturya, Kanada-ABD gibi örnekler olduğunu unutmayın. Siyasi hedefler koymak sandığınız gibi basit değildir.

Bir fikir, bir felsefe oluşturmak kısa zamanda o felsefenin başarıya ulaşacağını garanti etmez. Hedefiniz büyükse sizin görmeye ömrünüz bile yetmeyebilir. O yüzden mantıklı gelecek planları oluşturun. Misal dilim 100 yaşını aktif konuşana sahip olarak kutlayacak onu hedefliyorum, dilimde birçok eser yazmış olmayı hedefliyorum. Dünya mirasına bir katkıda bulunmak hedefindeyim, demek en mantıklısıdır. Tabii ki toplumsal birlik hedefleri de koyabilirsiniz. Lakin fikri altyapı kurmanız gerekir. Fikri altyapılar uzun dönemler içindir. Neticede büyük zenginlerden değilseniz dünya politikalarına 5-10 senede etki etmeniz imkansızdır.

Yapay Dil Hedefleri ile ilgili siz de görüşlerinizi ve yapay dilinizin hedeflerini yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar