Ara

Yapay Dil Dünyası Tipleri

Yapay dil dünyası, geniş bir konu olsada özet olarak ele alacağız. Bu yazıda yapay dil nedir diye tanıtmayacağız. Yapay dilci tiplerini tanıtacağız. Bilirsiniz ki yapay dilci deyince tek tip insan güruhu yoktur. Bir çok görüşten yapay dilci olabilir. Hedef, fikriyat gibi amaçlardan farklılık mevcuttur. İşte yapay dil dünyasından tipler:

1-) Sırf Sanat Amaçlı Yapay Lisan Oluşturan Kişiler

Kitap yazarları bu türdendir dillerinde büyük oranda detay olması gerekmez kitap için/film için yapay dil yapar ve kullanırlar. Bir ideal uğruna dilci değildirler. Sadece sevdiğinden yaparlar.

2-) Yapay Dili Bir Fikriyat Yahut Felsefe Amaçlı Yapanlar

Esperanto, ido, volapük, nomuli gibi lisanların yapımcılarını örnek gösterebiliriz. Bir idealleri olur mesela dünya barışı, ortak dil gibi ve bu yolda bir tuğla koyarlar bu amaçla lisan yaparlar. Ve her yapay dilin yapımcısının savunduğu felsefe birbirinden farklı olabilir.

3-) Hem Sanat Hem de İdeal Amaçlı Yapay Dilciler

Nomuli lisanı ve Esperanto lisanını örnek gösterebiliriz hem sanat hem de fikriyat hedefleri vardır. Yapay dilcilik onlar için yaşam biçimi gibidir.

4-) Öğrenenler

Bunlar rastgelir bu dillere ve “ilginçmiş” diye göz gezdirir öğrenir biraz. Genelde okullarda dil bölümü okuyanlardan olur bunlar. Yabancı dillere yatkın olmayan kişilerden de öğrenmek isteyenler pek tabii ki çıkabilmektedir lakin yabancı dillere yatkın olmayanların yapay dil öğrenmesi çok zordur ama imkansız da değildir.

5-) Yapay Dilden Habersiz Dilci

Yani kahramanımız mesela türkçe öğretmenliği, edebiyat bölümünden mezun oluyor ama yapay dil nedir bundan haberi bile yok. Nasıl başardığını bilmiyoruz fakat günümüzde ülkemizde de müfredata girmiş ve edebiyat fakültelerinde yapay dillerden bahsedilirlik başlamıştır.

6-) Bilgisiz Ama Zararsız

Bu kavramı duyduğunda uzaylı görmüş gibi garipseyebilir, hatta “yapay dil mümkün değildir” diyecek kadar bilgisizi bile çıkabilir. Bu kişiler aydınlatıldıktan sonra eğer yapay dilciyseniz “kolay gelsin” der gerisine karışmaz. Bunların cehaletini gidermek yeterlidir.

7-) Hem Cahil Hem Zararlı

Bu kişiler bilgisiz ama zararsızlardan çok daha tehlikelidir çünkü anlatsanız da anlamazlar, bir kelime bile duymadan düşmanlık beslerler, bu kavram hakkında en ufak bilgileri olmamasına rağmen size etmedikleri hakaret kalmaz hatta aklınızdan zorunuz olduğunu bile söyleyecek kadar terbiyesizlikte ileri giderler, Edebi sanatlardaki mantık dengesini bilmezler edebi sanatlar konusunda belirli kalıpları olduğundan yapay dilciliği çok yadırgarlar, at gözlüğünden memnundurlar ve çıkartmazlar(ve at gözlüklü olmadıklarını iddia ederler). Bu tür kişilerden aslandan kaçar gibi kaçmak en uygun yoldur. Yahut fazla muhatap olmamak gerekir eğer mecburen görüşüyorsanız yahut bir çıkarınız mevcutsa.

😎 Nomulist, Esperantist, Herhangi Bir Dilist

Nasıl Türkçe konuşan birisine Türk deniyorsa, İngilizce konuşabilen birisine İngilizce biliyor deniyorsa, misal Nomuli konuşabilene nomulist denir. Esperanto konuşabilene de Esperantist denir.

9-) Sözde Yapay Dilci

Yalandan size yapay dilciyim diyen, senin dilinle ilgileniyorum diyen ama aslında yapay dil öğrenme niyeti olmayan ve hiç yapay dilcilikle alakası olmayan kişiye denir.

Yapay dil dünyası ve diğer yapay diller hakkında daha fazla bilgiyi üretmek ve Türkçemize kazandırmak için çabalıyoruz. Dilerseniz siz de aramıza katılabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar