Ara

Dilin ömrünü uzatmak

Doğal dil dediğimiz diller doğuyor, yaşıyor veya tamamen ölüyor (Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi antik yerlerin sakinlerinin dili) ya da şekil değiştirip günümüze ulaşıyor (Latince), yahut ölü ama istenirse canlandırılabiliyor (Sümerce), veya ölme sürecindeyken canlanıyor (ibranice). Bunlar yapay diller için de geçerlidir. Örneğin dünyanın ilk tam teşekküllü yapay dili Baleybelen. Yapımcısı bu dilde eserler neşretmişken yapımcısından sonra ölmüş ve asırlarca unutulmuştu.

20. yüzyılda tekrar dirildi lakin online ortamda tüm külliyatı paylaşılmadığından geniş kitlelere yayılamıyor. Belki başka yapay diller de var ismini bile bilmediğimiz ama çoktan ölmüş olan. Bazı yapay dillerse halen yaşıyor; Esperanto, İnterlingua gibi. Bazı yapay dillerin fişini sahipleri çekiyor onları öldürüyor ne yazık ki. Bazıları da Sahipleri kadar yaşıyor.

Peki Dilin ömrünü uzatmak İçin Ne Yapılmalı?

Diliniz bir şekilde yazıya geçirilmemişse (dijital, el yazısı fark etmez) ölür. O yüzden yazıya bir şekilde geçirilmiş olmalı ki ömrü uzasın.

Dilinizin külliyatı ne kadar büyükse o kadar çok yaşar. 500 kelimelik bir yapay dili gelecek nesillere aktaramazsınız. Eğer o dil zaten minimal olmak için yapılmamışsa. Nomuli gibi bir dil 500 kelimelik olsa o dil ölecektir hatta o dilin ipini siz çekersiniz. Dilinizin külliyatı büyük olacak, yüzlerce sayfa kelime, gramer olacak ki bir ağırlığı olsun. Hatta gelecek nesiller sahip çıksın bu sebeple. 500 kelimelik dile değil 5000 kelimelik dile daha çok sahip çıkarlar.

Dilinizde bir şekilde birşeyler de yazmışsanız şayet ömrü uzayacaktır mutlaka birilerinin dikkatini çekeceksiniz.

Dilinizin konuşan sayısı da mühim. herhangi bir seviyede konuşan biri varsa o dil yaşar.

Depolamada fiziksellikte önemli. Elinizin altında kağıda bir şekilde yazılmış külliyatta bulunmalıdır.

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar