Ara

Bir Yapay Dilci Kaç Dil Yapmalıdır?

Her yapay dilcinin yaptığı ürün yapay dildir peki bir yapay dilci en fazla kaç dil yapmalıdır? bunu irdeleyelim;

Eğer yazdığı bir romanda kullanacaksa ve dil sadece roman içerisindeki terimlerden müteşekkil olacaksa birkaç tane yapabilir. örneğin romanda 5 tane farklı canlı türü yahut uydurma millet varsa 5 tane yapay dil yapabilirsiniz. Misal elfçe ve orkça bu tip dillerdir tolkien’in oluşturduğu evrenler için olan dillerdir içeriğinde bir esperanto kadar bir nomuli kadar kelime ihtiva etmez. Romandaki ihtiyacı karşılayacak kadar kelimesi vardır. Elfçe dilinde diferansyel denklemler konusunda bir makale yazamazsınız yani.

Bununla birlikte Esperanto, Nomuli gibi tam teşekküllü diller oluşturacaksa ki bu dilleri oluşturmak ağır zahmetlidir bir tanesini kemale erdirmeden diğerine girişmemelidir ve girişince de 2-3 tane oluşturabiliyorsa oluştursun tabii ki kapasite meselesidir, vakit meselesidir. kişinin vakti sadece tek bir yapay dille ilgilenebilecek kadar darsa 3 tane yapay dil yapmaya kalkışmamalıdır. Tam teşekküllü 2-3 tane yapay dil yapmak için uzun yıllar bu işle uğraşmış olmak gerekir.

Ayrıca 200-300 tane dile başlayıp yarım bırakmak yahut vazgeçmek yapay dilciliğin tadını kaçırır. 2 tane yap tam teşekküllü yap ki manası olsun. 200 taneyi yarım bırakırsan bir gün hevesinin kaçacağını unutmamalısın.

Yapay Dil Lehçeleri ve Şiveleri

Yapay dil diyalektlerine, şivelerine gelince Esperanto, nomuli gibi tam teşekküllü dillerin diyalektleri yapay olarak YA-PIL-MAZ. Çünkü bunlar hem konuşulmak hem de sanat olmak için yapılmıştır diyalekti oluşacaksa konuşanlar zaman içerisinde oluşturmalıdır kaldı ki bugüne kadar esperanto’nun diyalekti olmamıştır. Misal esperanto doğu asya diyalekti yoktur esperanto dünya genelinde aynı esperantodur. Diyalekt doğal yoldan oluşur yapay yoldan değil. Sadece roman için oluşturduğunuz dillerde diyalekt olabilir.

Yapay dil kelime hazinesine gelince bir romanda kullanacaksanız sayı mühim değildir örneğin bir hayali millet bir kitapta 1 kez geçiyor o milletten birisi de 1 tane cümle kuruyorsa o yapay dil için 3 kelime de yeterlidir sonuçta romanda adı geçen bir dildir ve romandaki millette çok yer kaplamaz. Lakin öyle bir dil için de nomuliye yapılan kadar masraf yapmayın israftır. Gidip 3 kelimelik dil için külliyat bastırıp web site açmayın yani. Konuşulacak kıvamda olmayan bir dil yayınlanmaz.

Peki ne kadar büyüklükte bir dil yayınlanır? Bunun için en az 200-300 kelime gereklidir ki yayınlanmaya değer olsun. Misal salsay dili minimal bir dildir ve 100 kök kelimeden oluşur tüm kelimeler o kelimelerden türetilir ve 1200’den fazla karşılık var şu an. Minimal bir dilde bile 1200’den fazla kelime var yani. O yüzden bir dil şayet nomuli, esperanto, al bakiye gibi hem aktif konuşma hem sanat amacı güdüyorsa yani tam teşekküllülük özellikleri hedefliyorsa 10-20 kelimeyle yayınlanmaz en az 1000 kelimeyle yayınlanır.

Yapay dilinizde kararlı olun yaptıysanız hatrı sayılır bir kelime dağarcığınız olsun, bir dili konuşulabilecek kıvama getirmeden başkasına başlamayın, hele hele birkaç projeyi aynı anda başlatıp herşeyi berbat etmeyin. 5 tane dile aynı anda başlarsanız hiçbiri bitmeyecektir. İşinin uzmanı bir yapay dilci tam teşekküllü 2-3 tane yapar. Kaldı ki nomuli tam teşekküllüdür bir de minimal dil salsay vardır ileride nomuli kadar olmasa da tam teşekküllü 1 adet daha dil olabilir başka da olmaz.

Son olaraksa; Büyük ölçekteki farklı yapay dillerinizi bir zaman sonra karıştırmaya kalkmayın sistemleri oturmaz üzülürsünüz.

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar