Ara

Alfabe yapımı

Yapay dil yapmak istiyorsunuz ve nereden başlamalısınız? Tabii ki de alfabe yapımından başlamalısınız. Önce ses bilgisi diyoruz ve uluslararası fonetik alfabeden hangi ses var ve nasıldır diye kontrol ediyoruz;

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yard%C4%B1m:IPA

Yukarıdaki linkte bununla ilgili yardım alabilirsiniz. Tabii ki buradaki sesler için illa ki buradaki ses sembollerini kullanacaksınız diye bir şey de mevcut değil. Diğer taraftan bilgisayarınızda karakter eşlem diye aratırsanız latin alfabesinde hiç görmediğiniz harf tiplerini de görebilirsiniz. noktalı, şapkalı birçok harf kombinasyonuna şahit olursunuz.

Dilinizin ortografisi oturmuş olmalıdır ingilizce, fransızca gibi yazıldığı gibi okunmayan bir dil yapmanızı pek önermiyoruz çünkü o diller asırlar içerisinde o biçime büründüler sırf zevk olsun diye fransızlar “eau” diye yazıp “ö” diye okumadı yahut ingilizler sırf paşa gönülleri istedi diye “nation” diye yazıp “neyşın” diye okumadı yani. Onların öyle okunmasının bir tarihi var. hakeza türkçede de misal vardır bu örneğin “yapacağım” yazarız “yapıcam” diye söyleriz. yapacağımı yapacağım diye söyleyen insana pek rastlamayız hatta garip buluruz halbuki başlangıçta yapacağım olarak söylenirdi o sonradan ortografide kaymalar yaşandı. Ortografi kaydı diye yazım biçimine kimse dokunmadı. olay bu yani.

Harf sayısına gelince hafızanız ne kadar harfi kaldırırsa o kadar harf yapın. öyle 300 harfli birşey de yapmaya kalkmayın fazla zorlaştırmayın. birbirine benzeyen seslerin harfleri de birbirine benzemelidir. misal “w” harfine “d” sesi eklemeyin. insanlar “w” harfini “v” harfine benzer biçimde okur “d” harfine benzer biçimde değil. Misal teknoloji bu kadar yaygın değilken latin harfleri kullanan türklerin çoğu “Q” harfinde sıkıntı yaşıyordu çünkü “Q” harfi “O” harfine benziyordu quality kelimesini ouality diye okuyan olabiliyordu küçük hali olan “q” ise ters p harfi gibidir gören onu ya p zanneder yahut g zanneder. O yüzden koyduğunuz harflere dikkat edin.

Özgün alfabe yapımı

Latin alfabesinin yanında özgün alfabe mi yapmak istiyorsunuz? yapın. Özgün alfabe tamamen hayal gücünüze kalmıştır. Özgün alfabeyi sıradan alfabelerden esinlenerek oluşturabilirsiniz. misal bir harfin ayağının yerini değiştirmek gibi bir yöntem izleyebilirsiniz bu en basitidir. Tamamen hayal gücünüze dayanır yani. Sağdan sola yahut soldan sağa yazım sizin tercihinize kalmıştır. lakin yukarıdan aşağıya yazım kullanışlı değildir.

Hiyeroglif yapımı

her kelimeye bir karakter yapımıdır bu meseleye bulaşmanız tavsiye edilmez çünkü zordur binlerce karakteri aklınızda tutmanız, oluşturmanız gerekecektir. Diğer taraftan her heceye bir karakter kulağa daha imkanlı gelir yapmak istiyorsanız her heceye bir karakter biçiminde yapabilirsiniz ki bu her kelimeye bir karakterden daha kolay olsa da yine de en zorun bir altıdır.

Bir yanıt yazın

Kategoriler

Son yorumlar