Ara

Nomuli külliyatı tarihi

Nomuli’nin genel tarihi olur, nomuli’nin logo tarihi olur da külliyat tarihi olmaz mı? elbette olur. İlk nomuli sözlük ne zaman oluşturuldu bunları irdeleyeceğiz.

İlk nomuli(o günkü ismiyle kaptanca) sözlük çalışması kaptanca’nın icadının 2 ay sonrasında mayıs 2002 tarihinde başlamıştır. Türkçe sözlükten geçirilen kelimelerle yapılan çalışma a harfi bitmeden sonlandırılmıştır yani yarım kalmıştır.

ilk sözlükse 2004 yılında oluşturuldu ismi “kaptano soselok” olan bu sözlük 10 mart 2004’te duyuruldu. 350 tane kelime ihtiva eden z harfinde karşılığı olan kelime bulunmayan, gramer kuralı olarak birkaç kelimeye mahsus çoğul ekine sahip bir sözlüktü bu sözlük. sonraki zamanlarda içeriği genişletildi

kaptano soselok ikinci baskısıysa mayıs 2004 tarihinde oluşturuldu oluşturulma sebebi ilk sözlüktekinden daha fazla kelimemiz olmasıydı. ilk kez kopyası oluşturulan sözlüktü ve büyük ihtimalle bir kopyası 2015 yılına kadar Mustafa kaptan’ın hediye ettiği bir kişide mevcuttu. 2015 sonrasında hediye edilen kişi mekan değiştirme işleri sırasında büyük ihtimalle ikinci kopyayı kaybetti.

üçüncü sözlük baskısı eylül 2004 tarihinde yapıldı. 4. baskı 2005 bahar aylarında yapıldı. ilk baskılarda gramer kuralları, sözlük gibi öğelerin yanı sıra bazı örnek cümleler bulunmaktaydı. 5. baskı ise 2006 yılında yapıldı 5. baskı sırasında kaptanca uykudaydı.

6. baskı yapıldığında dilin adı değiştirildi ve qosel leysane oldu sene 2010 senesiydi. Qosel leysane baskısı dijitalleştirilen ilk baskı olma özelliğine de sahiptir.

7. baskı 2011 yılında yapıldı bugün eldeki en eski baskıdır.

8. baskı 2012 yılında matbaada bastırıldı matbaa basımı ilk baskı o’dur. çok büyük bir külliyattı.

9. ve 10. baskılar yazıcıdan çıkartılmıştır kitap formuna hiç girmemiştir 2013, 2014 yıllarında basıldılar. İsmi artık nomuli barataro olmuştu.

11. baskı elyazısıyla 2017 yılında yazıldı ismi de nomuli anexalo yani nomuli külliyatı oldu.

12. baskı ise 2021 yılında matbaada bastırıldı, kapaklı olan bu baskıda ilk kez nomuli-türkçe kısım vardı.

Bugün nomuli yapay dili gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor lakin artık basılı külliyatlarımız geçerliliğini yitirmiyor. külliyatlarımızdaki kelimeler ve gramer kuralları geçerli olmayı sürdürecektir. 13. külliyat mı? ne zaman olur Allah bilir.

Tarafından desteklenmektedir Wiki

Bir yanıt yazın